{ "title": "Aft Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/aft-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 20:56:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Aft bitkisel tedavi, tüketilen yiyecek ve içeceklerden zevk alamayacak kadar büyük sıkıntılara yol açan aft, birçok nedenden dolayı oluşabilir. Ağız içinde oluşan aftlar bazen kısa bir süre içinde iyileşirken, bazen iyileşme süreci oldukça uzun ve sıkıntılı olur. Aft doku bozukluğundan kaynaklanan bir problemdir. Ağız hijyenine yeteri kadar önem vermemek, çok fazla sıcak ya da soğuk yiyecek içeceklerin tüketilmesi gibi daha pek çok neden afta yol açabilir. Aft ağız içinde orta kısmı beyaz veya sarı renkte meydana gelen yaralara verilen addır. Kadınlara oranla erkeklerde aft oluşumu riski daha fazladır. Ağız içinde hafif çıkıntı, acılı ve ağrılı kabarcıklar aftın en önemli belirtileridir. Aft sürekli tekrarlıyor ya da uzun süredir geçmiyorsa bazı kanser çeşitlerinin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Afttan korunmak için beslenmeye özen gösterilmelidir. Sık aralıklarla antibiyotik kullanımı aft oluşumunu tetikleyebilir.

Aft bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Aftı iyileştirme özelliğine sahip olan en etkili yöntemlerden biri karbonattır. Karbonatın iyileştirici özelliğinden dolayı halk arasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Karbonat ağız içinin temizlenmesini sağlar. Ağız içinde oluşan aftın üzerine karbonat uygulanarak yaşanan ağrı ve acı dindirilebilir. Bunun haricinde tuzlu suyla gargara yapmak yine aft için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Tuzlu su başlangıçta biraz acıya yol açsa da oluşan yaraların çabucak ortadan kalkmasını sağlar. Ayva meyvesi ya da ayva kompostosu aft için kullanılabilecek bitkisel tedavilerden biridir. Ayva kompostosu içildiğinde yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlar. Aft için bitkisel poşet çaylardan da yararlanılabilir. Özellikle siyah çay afta bağlı gelişen acıya karşı faydalıdır. Islak siyah çay poşeti aft üzerine koyularak 1 dakika bekletilir ve olumlu etkisinden yararlanılabilir. Afta iyi gelen diğer tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

Sirke: Sirkeyle gargara yapmak aftın iyileşme sürecini kısaltır. Bunun yanı sıra kuru üzüm, bal ve anason karıştırılarak bir macun elde edilir ve bu macun aftlara sürülerek yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.

Kekik: Kekik ağız içi hijyeni için oldukça değerli bir bitkidir. Aft oluşumlarında bolca kekik çiğnemek aftın iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca tekrarlamasını önler. Kekik, susam yağı ve sirkeyle hazırlanan karışımla gargara yapmak yine aft için uygulanan bitkisel tedaviler arasındadır.

Dut: Dut şurubu ağız içinde çıkan aftlar için faydalıdır. Pamuklu bir çubuk yardımıyla ağız içinde bulunan aftlara dut şurubu sürülebilir ya da dut şurubu bir kaşık olacak şekilde yutulabilir. Dut şurubu aft üzerinde iyileşme sürecini anında başlatan bir bitkisel tedavidir.

Karanfil: Karanfil aft için iyi gelen bitkiler arasında yer alır. Karanfil, aft nedeniyle oluşan acıyı hafiflettiği gibi ağız içinde oluşan bakteriler üzerinde de etkilidir.

Maydanoz: Maydanoz yapraklarını çiğnemek aft için faydalıdır. İçeriğinde bol miktarda demir bulunur ve demir eksikliği nedeniyle oluşan aftın ortadan kalmasını sağlar.

Limon: Limon tıpkı sirke gibi aft üzerinde oldukça etkilidir. Limon suyuyla gargara yapıldığında ağız içinde çoğalan bakteriler canlılığını yitirir. Beraberinde düzenli limon tüketildiğinde aft sorunu yaşama riski azalabilir.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı pamuklu bir çubukla ağız içinde oluşan aftın üzerine sürülür. Gün içinde iki defa tekrarlandığında yaranın iyileşme süreci hızlanır.

Zerdeçal: Bir miktar zerdeçal tozu bir miktar suyla karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Elde edilen macun aft üzerine sürüldüğünde kısa sürede rahatlama sağlanır.

Kişniş otu tohumu: Aft bitkisel tedavisinde sıkça kullanılan bir bitkidir. 1 tatlı kaşığı kişniş otu tohumu 2 su bardağı suyun içine eklenir ve elde edilen suyla sabah akşam olmak üzere günde iki defa gargara yapılır.
" } ] }