{ "title": "Aft Çeşitleri", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/aft-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 00:20:30", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Aft çeşitleri, Aft ağız içerisinde dilde yumuşak damakta dudaklarda ve ağız içi yanaklarda görülen kırmızımsı sarıya çalan iltihaplanmalardır. Terimsel olarak ülser olarak adlandırılması biraz fazla abartılı olduğundan Aftöz Stomatit diye tıp da adlandırılır. Stomatit terimi ağız içi mukoza inflamasyonları için kullanılan bir terimdir. Ortalama aft vakaları yüz bayandan on tanesinde görülür. Çoğunlukla bayanlarda görülen bu rahatsızlık B12 vitamin eksikliği ve ağız içi damak zarının çok ince olmasından ötürü oluşmaktadır. Bunun dışında tamamen travmatik strese dayalı ya da alerjik olarak da kendisini gösterir.

Aft çeşitleri, akut aft ve kronik aft olarak ikiye de ayrılabilir. Üç grupta da sınıflandırılabilir
Aft çeşitleri, her yaştan insanda görülebilir ve kesin bir tedavisi yoktur. Aftın oluş nedeni henüz günümüz tıbbında açıklanamadığından belirli bir tedavisi yoktur. Kendi kendine çıkmasının dışında başka hastalıklarında tetikleyebildiği aft, özellikle Behçet hastalığı, Reiter hastalığı, Çölyak hastalığı, Sweet sendromu gibi hastalıklardan dolayı da oluşabilir.

Aft çeşitleri, iyileşme süreleri değişkenlik içerisindedir. Kişinin yaşına göre de değişiklik gösterdiği gibi çeşidine göre de değişir. Herhangi bir hastalığın tetiklemediği aftlar ortalama 7-30 gün arasında iyileşme gösterir. Özellikle yediğimiz gıdalardan tutunda içinde bulunduğunuz stresli travmatik durumlardan da uzak durmanız gerekmektedir.

Eğer kronik bir aft hastalığınız varsa
Böylelikle kronik aft yaşayan kişilerin aft yaralarının iyileşme süreçleri hızlanır. Yeniden aft çıkma süreçleri uzar ve daha sağlıklı bir ağız yapıları olur. Akut aftlar ise B12 gibi vitamin eksikliğinden ya da yeteri kadar ağız bakımı yapmayışından kaynaklanan aftlardır. Yine buruda da dengeli beslenme ve aftları azdırıcı gıdalardan uzak durup vitamin eksikliğini giderici yiyecekler tüketmeleri yeterlidir. Ayrıca ağız içi bakımını aksatmadan yapmaları da önemlidir.
" } ] }