{ "title": "Aft İçin Krem", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/aft-icin-krem.jpg", "date": "21.01.2024 13:44:36", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Aft için krem, Aft ağız içerisinde dudaklarda, yumuşak damakta, yanaklarda ve dilde görülen kırmızımsı sarı renkte olan iltihaplanmalardır. Bu iltihaplanmalar başka hastalıkların tetiklemesi ile de olabilir, stres ve travmaya dayalı psikolojikte olabilir veya alerjik ve yerdiğimiz yiyeceklere bağlıda oluşabilir. Aft hastalığının kanıtlanmış bir nedeni ve sonucu olmadığından tam bir tedavisi yoktur. Ancak tıp da gelişen teknoloji ile tedavi edilebilmesi için ilerleme sürecini durdurabilecek krem çeşitleri üretilmiştir. Kesin bir ilacı bulunmayan bu hastalık başka kişilere bulaşma riski yoktur. Yalnız olan kişide bir veya birden fazla olması ve dikkat etmeyip gereken önlemleri almaması sonucu ağız içerisinde iltihapların patlaması sonucu aftlar da çoğalmalar görülebilir.

Aft kremleri olarak kullanılan ilaçlar
Yukarıda bahsettiğimiz kremler içerisinde özellikle Oralmedic krem, B12 eksikliği olan ve yumuşak damağı ince olan hastalarda oldukça etkili bir ilaçtır. Belki başlarda kullanımı şiddetli acı verse de beş dakika içerisinde aftlarınız ağız içerindeki etkisi azalır ve ağrıları hafifler.

Bir diğer krem Kenacort ise birçok hekimin kullandığı ve Türkiye'de en çok tercih edilen ilaçtır. En sık rastlanılan ağız içi rahatsızlığı aftların tedavisinde oldukça etkili olan bu ilacın hasta kişi tarafından nasıl kullanıldığı önemlidir. Öncelikle hekim tarafından muayene edilen aftlarınıza yine hekim tarafından size uygulanacak yerlerin yani aftların durumuna göre dozlar belirlenmelidir. Bu doğrultuda aftlı hasta kremi nasıl ve ne şekilde kullanacağını bilir ve ona göre kremi kullanmaya başlar.

Aft kremi kullanırken dikkat edilecek hususlar
Kenacort ilacının yan etkileri nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi kesin bir tedavisi ya da ilacı yoktur. Ama süreci yavaşlatan bu krem ilaçlar sadece kendi başına asla yeterli değildir. O yüzdende ağız içi bakımının hijyenin ve diş macunu kullanımına dikkat edilmelidir. En az haftada iki veya üç kere gargara solüsyonlar kullanılmalıdır. Böylelikle ağız içerisine uygulanan kremler aftlara müdahale ederken, gargara solüsyonlar ile ağzın geneli temizlenmiş olur. Aftların kremlerle iyileşme süresi akut ya da kronik oluşuna göre değişir. Genellikle akut aflarda krem tedavisi ve solüsyon gargara tedavisi hekim desteği ile yapılır ise üç gün ile on gün arasında iyileşme gösterir ve hasta aftlarından kurtulur. Kronik vakıalarda ise süre bir ay veya daha uzun sürebilir. Ağız içerisinde aftlar tek tek de çıkabilir. Kümeler halinde de oluşabilir. Tek çıkanlarda krem uygulaması daha kolay ve basit olur. Ama kümeler halinde olan aftlar da süreç bayağı bir uzayacağından gargara solüsyonları düzenli kullanmak çok önemlidir. Bunun yanında yediğiniz gıdaların çok sıcak olmamasına, kesici olmamasına ve sıvı olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca alerjik gıdalar dediğimiz ve alerjiniz olan ürünlerden de uzak durmalısınız. Aftların azarak yenilememesi için bir diğer dikkat edilecek hususta çok asidik gıdalar tüketmemeli ve acılı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sağlıkla kalın.
" } ] }