{ "title": "Ağız İçi Aft", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/agiz-ici-aft.jpg", "date": "20.01.2024 09:07:25", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Ağız İçi Aft, Ağız yarası olan bilenen aft ağızda, diş etinde, yanakta, damakta görülmektedir. Ağız içi Aft kişileri gün içerisinde çok rahatsız etmektedir. Yemek yeme ve içmede ağız içi aft engel olmaktadır. Bunların yanı sıra ağız içi aft konuşma esnasında da zorluk yaşanmasına neden olur. Ağız içi aft kişileri her bakımdan zorlamaktadır. Bu gibi durumlarda kişiler gerekli önlemleri almalı ve ağız içi aft nedenlerini belirlemelidir. Uzun süren ağız içi aft için Uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Ağız İçi Aft Neden Olur?

Ağız içi aft dikkate alınmalıdır. Ağız içi aft ağız içerisinde bulunan deri kaybına neden olur. Ağız içi aft ağrılı ve sızıntılı geçer. Uzun süren ağız içi aft ağız içi kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır. Ağız içi aft nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Vitamin ve Demir Eksikliği: Vitamin ve demir eksikliği vücutta bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Özellikle B3, B9 ve B12 eksikliği ağız içi aft da neden olmaktadır.

Bağışıklık Yetmezliği: Lupus veya HIV gibi bağışıklık hastalığı ağız içi aft da neden olmaktadır.

Fiziksel Travma: Fiziksel travmada yanlışlıkla kişinin ağzını ısırması, yemek yerken yemeğin sıcaklık derecesini yanlış ayarlama ya da sert bir cismin ağzı tahriş etmesi ağız içi aft da neden olabilir.

Behçet Hastalığı: Behçet hastalığının neden olduğu ağız içi aft ile ağızda sık görülen aftlardan ayırt edilememektedir. Fakat Behçetteki aftlar ayda bir ya da birkaç kez görünür ve yaklaşık birkaç gün içerisinde iyileşir. Behçet hastalığının neden olduğu aftlar ağızda sayı olarak fazla olmakta ve zaman zaman ağrı hissine neden olabilmektedir. Bu durumda kişinin konuşmasına ve yemek yemesine engel olabilmektedir.

Gıdalar: Bazı yiyecek ve içecekler ağız içi aftları tetiklemektedir. Özellikle gazlı içecekler ve asitli yiyecekler ağız içi afta neden olmaktadır. Sirkeli soslar, aşırı tuzlu ve baharatlı ve acılı yiyecekler, turşu çeşitleri gibi yiyecekler ve hazır gıdalar aft oluşumunu tetikler.

Hormon Değişiklileri: Hormon dengesinin bozulması vücutta birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Bunlardan biri de ağız içi aft oluşumuna neden olabilir. Örneğin; ergenlik döneminde genç kızları da görülmeye başlanılan adet döneminde ağız içi aft oluşumuna rastlanmaktadır.

Mide Mikrobu: Mide mikrobu olarak da bilinen Helicobacter pilori B12 vitaminin eksikliğinden dolayı ağız içi afta neden olmaktadır. B12 gibi vitaminlerin eksikliğinin yanı sıra ülser gibi çeşitli mide rahatsızlığı da ağız içi aftta neden olmaktadır.

Ağız İçi Aft Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?
" } ] }