{ "title": "Diş Etinde Aft", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/dis-etinde-aft.jpg", "date": "20.01.2024 01:24:19", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Diş Etinde Aft, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Yaraların çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık ile başlamaktadır. Ardından ortası beyaz etrafı kırmızı halka şeklinde, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça ağrılı acı verir. Özellikle ağrıya neden olduğundan geçici olarak yemek yemeyi oldukça zorlaştırır. Bu yüzden asitli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmakta fayda vardır.

Toplumun %18-20'si az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıya gelmiştir. Bayanlarda aft sorunu daha sık görülmektedir. Aft genellikle tek bir bölgede seyretse de aynı anda birkaç bölgede görülebilmektedir. Aft, oluşum nedeni araştırmalar yapılmasına rağmen belirlenememiştir. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir. Aftlar kesinlikle bulaşıcı değildir. Bakteri ve virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum söz konusu değildir.

Diş Etinde Aft, herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. B12 ve demir noksanlığı da diş eti aft oluşumunda en önemli etkenlerdendir. Ayrıca stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit eksiklikleri diş eti aftlarına yol açmaktadır. Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde diş etindeki hücreleri tahriş ederek yaralara neden olmaktadır. Aynı zamanda dişleri çok sert fırçalamakta diş eti aftının en önemli sebeplerindendir.

Diş Eti Aft Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek ve ağızda bulunabilecek bakteriler diş eti aftın enfekte olmasına neden olabileceği için asitli ve tuzlu yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, diş etinde bulunan yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir. Yara bölgesine su ve karbonatı karıştırarak da kompres yapabilirsiniz. Aynı zamanda yarım bardak suya, yarım çay kaşığı tuz ekleyerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılarak tedavi edilebilir. Yapılan gargara ve antiseptik spreyler acıyı hafifletmekte ve yaraların çok çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
" } ] }