{ "title": "Karadut Şurubu Aft", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/karadut-surubu-aft.jpg", "date": "18.01.2024 22:37:51", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Karadut şurubu Aft: Karaduttan elde edilen bu öz sağlık açısından çok faydalıdır. İçeriğinde bulunan yüksek antioksidan özelliği sodyum, potasyum ve nisain içerir yüksek değerli mineral, magnezyum, demir, bakır, çinko, selenyum ve karo-ten açısından çok zengin bir meyvedir. Karadut meyvesi birçok meyvenin aksine zeaksantin ve luti içermediğinden diyet yapanlar da gönül rahatlığıyla tüketebilir. Karadut halk arasında böğürtlen olarak da bilinir. Zahmetsiz ve kolay yetiştirilen bir bitkidir. Kıraç alanlarda yetişen karadut lezzetlidir ve çocukla severek tüketir. Hassas bir yapıya sahip olduğu için taze iken çabuk tüketmekte fayda vardır yoksa kısa sürede bozulacaktır. Karadut şurup yapılarak kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza edilebilir.

Karadut şurubu nasıl yapılır?

Karadut temiz bir tülbent yardımıyla sıkılarak suyu çıkarılır. Karadut'un özü ölçüsünde bir miktar şeker koyularak kaynatılır, kaynayan karışım ocaktan alınır soğudun da kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılarak buzdolabına muhafaza edilir. İhtiyaç oldukça tüketilir.

Karadut şurubunun faydaları nelerdir?
Karadut şurubu yaraların iyileşmesine sağlar, saç ve kemik sağlığı açısından faydalıdır, kansere karşı koruyucu etkisi bilinmektedir, yüksek miktarda lif içeriğinden dolayı cildin elastikiyetinin artmasına yardımcı olduğu için cilt maskesinde sıklıkla kullanılmaktadır, hemoroit rahatsızlıkları olanlara iyi gelir. Karadut şurubu sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz lezzeti bakımından da severek tüketilebilecek çok sağlıklı bir şifa deposudur.
" } ] }