{ "title": "Oral Aft", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/oral-aft.jpg", "date": "19.01.2024 18:30:55", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Oral Aft, terimi ağız mukozasında ülserasyon anlamında kullanılır. \"Stomatit\" terimi ise mukoza inflamasyonu anlamında kullanılmaktadır ve \"aftöz stomatit\" terimide ağız mukozasında inflamasyon anlamında kullanılır. Genellikle klinik olarak ağrılı, birbirlerinden ayrık beyaz lezyonlardır oral aftlar. Bu lezyonlar \"ülser\" olarak adlandırılması abartılı olarak düşünüldüğünden dolayı \"aftöz stomatit\" denilmesi daha doğru olduğu savunulmuştur. Sürekli tekrarlaması açısında en ağızla ilgili en çok rastlanan ve gözlenen bir hastalıktır. Her 100 kişinin 10 tanesinde oral aft görülür. Kadınlarda erkeklere oranla %30-40 daha fazla rastlanır.

Oral Aft Belirtileri ve Bulgular

Aftöz ülserler her yaştan bireyi etkileyebilir. En sık görülen aftöz ülserler yanaklar, dil, dudak ve damak kısmında görülür. Lezyonun ilk başlarında genellikle karıncalanma ve yanma hissi oluşur. Aradan birkaç gün geçtiğinde bu lezyon kırmızı küçük bir nokta haline gelip açılarak hal değiştirir. Oral aftlar ağız içerisinde kırmızı sınırla çevrili beyaz ve sarı oval biçiminde lezyonlar olarak görülür. Bunlar bazen ağrılı ve yakıcı olarak seyir ederler bazen de kişide ateşe sebep olur. Ağızda keskin bir koku oluşturabilirler.

Oral Aft Neden Olur?

Aftöz ülserlerin kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak narenciye (Portakal, turunç, limon) tüketilmesi, fiziksel travma, uyku eksikliği, ani oluşan kilo kaybı, gıdalardan kaynaklanan alerji, bağışıklık sistemi reaksiyonları, B12 vitamin eksikliği, çinko, demir eksikliği ve folik asit eksikliği oral aft oluşumuna nenden olabilir. Bunların dışında vücut direncini etkileyebilen tüm sistemik bozuklukları tekrarlayan oral afta neden olabilir. Bu durumlardan bazıları:
Oral Aft İçin Önlemler Nelerdir?

Aşağıdakiler oral aft sıklığını azaltabilecek önlemlerdir:
Oral Aft Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oral aft için uygulanması öngörülen gargaralar, ağrı kesici ve vitamin hapları kullanılabilir. Antimikrobiyal ilaçlar ve gargaralar kullanılması tartışmalıdır. Ağız içindeki oral aftlara lokal anestezik uygulanan ilaçların sadece kişinin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olduğu düşünülmelidir. Ağrıyı azaltma için lazer tedavisi bile bildirilmiş olsa da etkinliği tartışmalıdır.
" } ] }