{ "title": "Tekrarlayan Aft", "image": "https://www.aft.gen.tr/images/tekrarlayan-aft.jpg", "date": "23.01.2024 06:43:26", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tekrarlayan Aft, Ağız içinde oluşan ağrılı ülserler olan aftlar, ağız içindeki mukoza tabakasının üzerinde kırmızı renkli, oval şeklinde yaralar halinde bulunur. Aftöz ülser olarak da bilinen aft, toplumumuzda yaklaşık %40 oranında görünen bir sorundur.

Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen aft yaraları, çoğunlukla dudağa alınan bir darbe neticesinde, yanak ısırma ve dudak yeme gibi durumlarda, ağız içinde olan açık yaralarda, vücutta folik asit, demir, çinko ve B12 vitamini gibi birtakım vitamin ve mineral eksikliklerinde, hormon bozukluklarında çikolata, kahve ve baharat gibi birçok gıdaya karşı hassas olan kişilerde, sodyum lauril sülfat içeren aft oluşumu riskini artıran diş macunu ve gargara sularının kullanılması sebebiyle oluşabileceği gibi birçok farklı sebepten de ortaya çıkabilir. Ağızda çıkan aftlar belirli bir süre sonra kendiliğinden geçebileceği gibi bazen de tekrarlayabilir Sürekli tekrar eden aftlar bağışıklık sisteminizi bozuk olduğunun anlamına gelmektedir. Aft yaraları yılda 3 defadan fazla çıkıyorsa bu durumda kesinlikle doktora gidilmeli ve aft yaralarının altında yatan diğer sebepler araştırılıp tedavi edilmelidir.

Tekrarlayan aftın diğer neden olur?

Behçet hastalığı, tekrar eden aflar, genital bölgede meydana gelen yaralar ve göz iltihabı da behçet hastalığının belirtileri arasında yer alır.

Ülseratif kolit, rektum ve kolonun iç kısımlarında birtakım tahrişlere ve ülsere sebep olan ülseratif kolit ve iltihaplı ve kronik bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığı tekrarlayan aftlara sebep olabilir.

Çölyak hastalığı, birtakım vitamin ve minerallerin vücutta emilmesini engelleyen çölyak hastalığı, gluten intoleransı sebebiyle bağırsaklardan birtakım sorunlara ve aft yaralarına tekrarlanmasına neden olabilir.

Bağışıklık sisteminin zayıf olması, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler enfeksiyonlara daha çabuk yakalanır ve bu durumda ağız içinde aftların çıkmasına ve tekrarlamasına yol açabilir.

Adet dönemi, bu dönemde yaşanan hormon dengesizlikleri her dönemde aft yaralarının yeniden oluşmasına neden olabilir.

Kırık diş, yanağın ısırılması ne sebep olan kırık ya da çarpık dişler ve ağza tam olarak oturmamış olan implant ve kaplama gibi bazı dental uygulamalar aft riskini ve tekrarlama oranını artırabilir.

Tekrarlayan aft hangi durumlarda doktora gidilmeli, normal durumlarda sık sık tekrar eden bir yara olmayan aftlar küçük de olsa tekrarlaması durumunda kesinlikle doktora gidilmelidir. Aft yaralarından kaynaklanan ağrı gittikçe artıyor ve kontrol edilemiyorsa.

Yaralar sürekli tekrar ediyor ve ishalle beraber ortaya çıkıyorsa bu durum sistemik bir rahatsızlığın sebebi olabileceği için mutlaka doktora gidilmelidir. Aynı zamanda aft yaraları ağız içinin dışında genital bölgede görülüyorsa ve yaralar 20 günden daha fazla süre devam ediyorsa doktora gidilmesinde fayda vardır.

Tekrarlayan aft muayene ve tedavisi, tekrarlayan aftlar muayene edilirken enfeksiyon, yaralanma ve herpes ihtimallerini ortadan kaldırmak için birtakım testler uygulanır. Uzun süre devam eden yaralar için ağız kanseri taraması yapılabilir. Yaraların oluşmasına sebep olabilecek bağırsakları ya da bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır.

Tekrarlayan aft tedavisinde kullanılan yöntemler, aft yaralarının sebebine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıyeten tedaviye ek olarak kullandığınız diş macunu ve gargara suları ve tükettiğiniz birtakım gıdaları da değiştirmeniz gerekebilir.

Tekrarlayan aft yaralarına tedavi etmek için doktorun önereceği yara üzerine direkt olarak sürülüp yarayı uyuşturarak ağrıları azaltan merhemler, yaraların kısa zamanda geçmesini sağlayan ilaçlar, özel antiseptik içeriği olan ağız gargaraları gibi yöntemlerle tekrarlayan aft yaraları tedavi edilebilir. Ancak yaralarının altında yatan nedenler bir başka hastalıktan kaynaklanıyor ise tedavi hastalığa yönelik yapılır ve bu şekilde ataklar baskılanmış olur.

Tekrarlayan aft yaralarından korunmak için neler yapılabilir?
" } ] }