Aft Nasıl Geçer?Aft hastalığı, ağız içerisinde dilde, yanaklarda, dudaklarda ve yumuşak damakta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genel yapısı itibarı ile sarı renkte, etrafı kırmızımsı bir halka şeklinde olan aft yaralarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazen bazı hastalıkların habercisi olmasının yanında, sağlıklı bireylerde de görülebilmektedir. Her ne kadar günümüze kadar birçok araştırmacı aftların oluşum nedenini araştırsa da kesin bir sonuç elde edilememiştir. Bu yüzden aftlar için tam anlamıyla bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Aft görülen bireylerde genellikle B12 vitamini eksikliği, yumuşak damak zarı yapısı veya Behçet hastalığı gibi cilt hastalıkları gözlemlenebilir. İleri yaşlarda da sağlıklı bireylerde tek tek veya kümeler halinde ağız içerisinde aft oluşabilir. Aft hastalığı, kişinin birçok işlevini yapmasını engelleyerek yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Ağız İçerisinde Aftların Tedavi Yöntemleri
Özellikle evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz gargaralar, aftların tedavisinde etkili olabilir. Tek tek oluşan aftlarda, tedavi süreci gargara ve kremler ile bir hafta içerisinde tamamlanabilir ve iyileşme sağlanabilir. Aftlar, kendi içerisinde minör aft, majör aft ve herpetiform aft olarak üçe ayrılır. Bu aftların her birinin tedavi süreci farklılık gösterir. En uzun süreni ise yaşlılarda görülen afttır ve ortalama iyileşme süreci bir ay kadardır. Aft yaraları, hastada ilk başta yanma, kaşıntı ve kızarıklık olarak belirir. Özellikle dilde ve yanaklarda oluşan aftlarda ağrı gözlemlenebilir ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle ağız içerisinde aft olan kişilerin beslenme şekillerini değiştirmeleri gerekir. Aft Hastalığını Geçirmenin Yolları
Bu bahsettiğimiz yöntemlerin hayatın geneline yayılması gerekir. Böylelikle bir hafta içerisinde oluşan aftlar tedavi edilebilir. Bunun dışında, iki haftada bir tekrarlayan aftlarınız var ise Behçet hastalığının habercisi olabilir. Hemen hekiminize başvurmalısınız. Ayrıca, yine tekrarlayan ve iyileşmeyen ağız içi aftlarınız var ise bu ağız kanseri riskini de oluşturabilir. Bu gibi belirtileri olan aft hastalarının beklemeden hekimlerine muayene olmaları gerekir. Aft rahatsızlığı aslında bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat ağız içerisinde oluşan aftlar için bahsettiğimiz önlemler alınmazsa, ağız içerisindeki aftlar çoğalma eğilimi gösterebilir. Bu arada, aft hastalığının nedeni belirlenemediği için kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Aft Nasıl Geçer SorusuAft nasıl geçer sorusunu birçok açıdan ele aldık ve siz okurlarımıza anlatmaya çalıştık. Aft çeşitleri çok farklılık gösterse de buradaki en önemli unsur, bir hastalığın habercisi olup olmadığının belirlenmesidir. Bu konu netleşirse, en azından doğru müdahaleler ile aftların iyileşme süresi hızlanabilir veya en azından yavaşlatılabilir. Aft hastalığına ayrıca bitkisel yani doğal yollar ile de müdahale edilebilir. Normalde aft hastalığı süreklilik arz etmez ve tek tek oluşmuş ise su ve karbonat karıştırılarak yapılacak olan gargara, karadut suyu veya tuzlu su gargarası ile de aftlar tedavi edilebilir. Ayrıca, hekim tarafından verilecek kremlerle de aft yaraları tedavi edilebilir. Aft yaraları herkeste görülebilir. İlk fark edildiği anda müdahalesi yapıldığı takdirde bir hafta içerisinde iyileşmesi mümkündür. Ağız içi bakımının, aftlar iyileştikten sonra bile mutlaka devam etmesinde fayda vardır. Böylelikle yeniden oluşmasını engelleyebilir veya geciktirebilirsiniz. Sağlıkla kalın. |
Ağzımda sürekli çıkan aftlardan nasıl kurtulabilirim? Günlük bakım rutini mi değiştirmem mi gerekiyor? B12 vitamini eksikliği de aftlara neden olur mu? Ayrıca, evde hazırlanabilecek etkili gargara tarifleri neler olabilir? Yardımınıza ihtiyacım var!
Cevap yazOldaç,
Ağzında sürekli çıkan aftlar gerçekten rahatsız edici olabilir. Bu sorunu azaltmak için bazı adımlar atabilirsin:
Günlük Bakım Rutini: Dişlerini günde en az iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak önemlidir. Alkol içermeyen bir ağız gargarası kullanmak da aftları önlemeye yardımcı olabilir.
Beslenme Alışkanlıkları: B12 vitamini eksikliği aftlara neden olabilir. Bu nedenle, B12 vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek veya doktoruna danışarak takviye almak faydalı olabilir.
Evde Hazırlanabilecek Gargara Tarifleri:
1. Tuzlu Su: Bir bardak Ilık suya bir çay kaşığı tuz ekleyip karıştır. Bu karışımla günde 2-3 kez gargara yapabilirsin.
2. Karbonat: Bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak gargara yapabilirsin.
3. Hindistancevizi Yağı: Bir kaşık hindistancevizi yağı ile ağızda 10-15 dakika kadar yağ çekme (oil pulling) yapabilirsin.
Bu öneriler umarım ağzındaki aft problemini hafifletmeye yardımcı olur. Durumun devam ederse bir diş hekimine ya da doktora danışmakta fayda var. Geçmiş olsun!