Dudakta aft, ağız içi iltihaplanması olarak bilinen ve genellikle yanaklar, dudaklar, dil ve yumuşak damakta görülen bir rahatsızlıktır. Aftlar her yaştan insanda ortaya çıkabilir ve bulaşıcı değildir. Bu lezyonlar, ağız içerisinde 2-3 mm büyüklüğünde, sarımsı renkte ve etrafı kırmızımsı olan kavisli bir şekle sahiptir. Aftlar kısmen ya da kümeler halinde görülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığıdır. Başka bir hastalığın tetiklediği bir aft değilse, iyileşme süresi ortalama on gündür. Aftların Oluşum Sebepleri Nelerdir?
Dudak AftlarıDudak aftları, hemen dudağın ağız içi kısmında oluşan ve dişlerle teması halinde acı veren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle aftlı bölge iyileşene kadar asitli gıdalardan, çok sıcak yemeklerden ve kesici yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde ağız içerisindeki aftlar patlayarak dağılabilir. Eğer aftlar sadece strese ve yorgunluğa bağlı ise geçiş süreleri çok uzun değildir. Aftlar, ağız bakımının iyi yapılmaması sonucunda da oluşabilir. Aftların TedavisiDudak aftları veya diğer aftlarda iyileşme şekli farklı değildir. Dudak aftlarında kullanılan ilaçlar, kremler ve gargaralardır. Bunların dışında doğal yollarla yapılan gargara ve içecekler de aftların iyileşmesine yardımcı olabilir. Kendini sık sık tekrarlayan bir dudak aftınız var ise bunun sebebi büyük olasılıkla başka bir hastalığın tetiklemesidir. Özellikle Behçet hastalığı gibi deri hastalıklarının etkisiyle aftlar oluşabilir. Sweet sendromu, Magic sendromu ve hatta çölyak hastalığı da aft oluşumuna neden olabilir. Aftların NedenleriAftların nedeni tam olarak belli olmayan hastalıklardır. Bu yüzden tam bir tedavisi yoktur. Aft hastalığının enfeksiyonunu kurutmak için kullanılan kremler sadece aft yaralarına uygulanmalıdır. Başka yerlere teması çok can yakıcı olabilir. Dudaklarda AftlarDudakta aftlara özellikle sigara ve tütün kullanımı neden olmaktadır. Bunun sebebi, ağız içerisinde çekilen sigara dumanının tutulması veya tütünün dudak ve diş eti arasına sıkıştırılarak bekletilmesidir. Tütünün direkt ağız içerisine yerleştirilmesi, beraberinde dudak aftlarını getirir. Burada tedavi uygulanırken ve uygulandıktan sonra geçen aftların tekrar çıkmaması için düzenli ağız hijyeninin yapılması gerekir. Aksi takdirde bu aftlar sürekli yenileyerek karşınıza çıkar. |
Dudakta oluşan aftların sebebi B12 vitamini eksikliği olabilir mi? Bu durum sık sık tekrarlıyor ve çok rahatsızlık veriyor. Neler yapabilirim?
Cevap yazMerhaba Rojda,
Evet, dudakta oluşan aftlar B12 vitamini eksikliği ile ilişkili olabilir. B12 vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bu da aft gibi ağız yaralarının oluşmasına neden olabilir. Aftların sık sık tekrarlaması ve rahatsızlık vermesi durumunda, bu eksikliğin giderilmesi önemlidir.
Yapabileceklerin:
1. B12 Vitamini Takviyesi: Doktoruna danışarak B12 vitamini takviyesi almayı düşünebilirsin.
2. Beslenme: B12 vitamini açısından zengin gıdalar tüketebilirsin. Örneğin, et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi.
3. Ağız Hijyenine Dikkat: Ağız hijyenine özen göstererek aft oluşumunu engelleyebilirsin.
4. Stresten Kaçınma: Stres de aft oluşumuna neden olabilir, bu nedenle stresten uzak durmaya çalış.
Eğer sorun devam ederse, bir sağlık profesyoneline başvurarak daha detaylı bir inceleme yaptırabilirsin. Geçmiş olsun!